De la igienă nazală la decongestie

Funcția nazală și inflamația mucoasei nazale

În funcție de activitatea noastră, zilnic, între 10.000 și 170.000 de litri de aer trec prin căile noastre respiratorii, iar anatomia nasului pregătește aerul pentru ca noi să-l utilizăm.

Climatizarea umană (fiziologică) a aerului

Pentru a ne asigura plămînii cu aer complet umidificat la temperatura corpului, mucoasa nazală este capabilă să umidifice aerul prin umiditatea membranei mucoase nazale și să încălzească aerul prin căldura sîngelui care circulă sub suprafața mucoasei nazale.

Exemplu de transformare a aerului inspirat

Transformarea aerului inspirat: În exteriorul corpului, transformarea din interior prin intermediul faringelui

Alte funcții ale nasului

Ca un filtru, nasul curăță aerul și înlătură poluanții. Particulele precum praful, virușii sau bacteriile sunt depozitate în mucusul nazal. Mucusul contaminat este înghițit, strănutat sau tușit, în timp ce mucusul proaspăt este produs de membrana mucoasă.

Acest proces de curățare și filtrare a aerului inhalat de către mucoasa nazală se numește clearance mucociliar. Sistemul de clearance mucociliar face parte din mecanismul de apărare al organismului și asigură protecția împotriva infecțiilor tractului respirator superior.

Celulele receptorilor olfactivi din nas fac posibilă senzația de gusturi și mirosuri diferite. Mirosul și gustul împreună contribuie la senzația de aromă. Nasul poate distinge între sute de substanțe, chiar și în cantități minime.

Un nas înfundat

În cazul răcelii și al gripei sau al alergiilor, mucoasa nazală este edemațiată și nasul nu este capabil să scape de cantitatea excesivă de mucus nazal produs. Asta duce la un nas înfundat. Spray-urile nazale hipertonice, cum ar fi spray-ul nazal QUIXX® și QUIXX® eucalipt, pot ajuta la decongestionarea nasului. Iar igiena nazală zilnică, cu spray-uri izotonice, precum QUIXX® aloe și QUIXX® baby, poate susține funcția adecvată a nasului.

Recomandarea produsului


QUIXX® aloe spray nazal

QUIXX® aloe spray nazal este simplu și comod. 
QUIXX® aloe spray nazal curăță delicat căile nazale 
și hidratează membrana mucoasă nazală.

Aflați mai multe