Ghidul Sănătății QUIXX®

Respirația și tehnici de respirație

Respirația este o funcție vitală și, de asemenea,reprezintă puntea între corp și minte. Respirația incorectă ne face să ne simțim tensionați. Iar senzația de tensiune ne face să respirăm incorect.

Respirația este o funcție vitală a corpului nostru. Respirăm fără să ne gîndim - chiar și atunci cînd dormim sau nu suntem conștienți. Cel mai important motor al mecanismului nostru de respirație este diafragma care separă inima și zona pulmonară de cavitatea abdominală.

În stare relaxată, diafragma este ridicată ca o umbrelă. Atunci cînd inspirăm aer, mușchiul se contractă, se aplatizează și este tras în jos. Plămînul este extins. Vacuumul rezultat aspiră aerul. În timpul expirării, diafragma se relaxează, plămînii se contractă și împing aerul înafară. Acest tip de respirație se numește respirație abdominală.

Dacă suntem activi, avem nevoie de mai mult oxigen. În aceste situații, diafragma este ajutată. Mușchii localizați în regiunea pieptului destind și mai tare plămînii - și mai mult aer poate fi aspirat. Acest tip de respirație se numește respirație toracică.

Schimbul de gaze între oxigen și dioxidul de carbon are loc în veziculele aeriene, există aproximativ 300 de milioane de aceste peșteri foarte mici în plămîni. Aici, corpul nostru absoarbe oxigen proaspăt și, în același timp, se debarasează de dioxidul de carbon. Oamenii care fac mai multe sporturi au mai multe capilare în jurul veziculelor aeriene și astfel pot absorbi mai mult oxigen. Plus: cu cît inspirăm mai mult și drenăm mai tare plămînii, cu atît avem nevoie de o mai mică frecvență de respirație.

O condiție importantă pentru o respirație adecvată este reprezentată de căile respiratorii curate. Dacă suferiți de o răceală sau de o alergie, membranele mucoase din nas ar putea fi edemațiată - ducînd la o respirație insuficientă. În astfel de cazuri, un spray nazal, ca QUIXX®, vă poate ajuta să vă decongestionați nasul și astfel să inspirați mai mult aer în plămîni.

Respirația poate fi, de asemenea, un instrument puternic pentru a reduce stresul și anxietatea. Cînd sunt stresați, mulți oameni tind să respire rapid și superficial. Acest fapt înrăutățește situația: mușchii se contractă, inima bate mai repede, mîinile încep să transpire. Un exercițiu simplu de întindere vă poate ajuta.

  1. Lăsați-vă brațele libere sau sprijinite pe spatele scaunului.
  2. În timpul inhalării, extindeți degetele și palma cît mai larg posibil. Efectul este crescut atunci cînd mîna este îndoită în unghi drept cu brațul.
  3. Odată ce exhalați, relaxați-vă din nou. Mîinile și degetele trebuie să fie complet relaxate.
  4. Repetați de patru pînă la cinci ori, pînă cînd veți simți că respirația dvs. devine mai profundă.

Puteți repeta acest mic exercițiu atît de des cît este necesar și să profitați de efectele sale pozitive.